Vynas

Vynas yra alkoholinis gėrimas, paprastai gaminamas iš fermentuotų vynuogių sulčių. Vyno gamyboje taip pat naudojamos mielės, kurios sunaudoja vynuogių sultyse esantį cukrų ir paverčia jį etanoliu, anglies dioksidu ir šiluma. Panaudojant skirtingas vynuogių veisles ir mielių padermes gaminamas skirtingų stilių vynas. Šie skirtumai tarp vynų atsiranda dėl sudėtingos sąveikos tarp biocheminės vynuogių raidos, fermentacijos reakcijų, vynuogių auginimo aplinkos ir gamybos proceso. Nors mums yra įprastas klasikinis vynuogių vynas, verta paminėti, jog vynas gali būti pagamintas ir ne tik iš vynuogių, pvz.: obuolių vynas, ryžių vynas, slyvų vynas, vyšnių vynas, granatų vynas, serbentų vynas ir šeivamedžių uogų vynas, ir kt.